• Formandens blog

Formandens blog.

Opdateret: 6 dage siden


Hånd og mund.

Da filosoffen og teologen K. E. Løgstrup i 1956 udgav hovedværket Den Etiske Fordring, havde han næppe forestillet sig, at den bog ville blive citeret igen og igen og brugt som basis for etikdelen i snart sagt hveranden mellemlang uddannelse.

Især var der én passage i bogen, der blev stående i vores erindring. Den lyder sådan hér:

Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd. Det kan være meget lidt, en forbigående stemning, en oplagthed, man får til at visne, eller som man vækker, en lede, man uddyber eller hæver. Men det kan også være forfærdende meget, så det simpelthen står til den enkelte, om den andens liv lykkes eller ej.

Ligesom hånden kan være udtryk for omsorg, når man tager hånd om noget, kan den også –som vi har set for nylig – være udtryk for overgreb, når hånden befinder sig dér, hvor den ikke bør være. Så kan overgrebet være svært at håndtere bagefter.

Det er tankevækkende, at Løgstrup bruger ordet ”hånd”. Men det, som hånden kan gøre af fortræd, det kan munden også. Munden kan udforme lige så store uhyrligheder, som hånden kan ved sine tavse berøringer. Ord kan undergrave såvel som hænder. Og der er jo det med krænkelser, at vi hele tiden krænker hinanden. Historierne om de seksuelle krænkelser vælter tilsyneladende ud af de politiske partiers og medieverdenens skabe for øjeblikket, men de er blot en lille del af hele krænkelsesregistret.

Det starter allerede tidligt. Mobbekulturen er et fænomen, som skoler med omhu søger at tage hånd om og italesætte. Dér begynder det. Og misbrug og overgreb i familier kæmper de sociale myndigheder for at forhindre. Ofte sker det for sent, når skaden ér sket. Og det er både håndens og mundens skader. Lussingen og befamlingen står ikke alene, hånsordene svider også. Og krænkende adfærd vil vi møde livet igennem. De ydmygelser, kassedamen udsættes for af fortravlede og utilfredse kunder, de forfølgelser, der får en ansat til at bukke under for chefens chikaner, er blot to af myriader af eksempler. Eksempler der vel at mærke ikke nødvendigvis er seksuelle.

Er det for meget forlangt, at mennesker bliver bevidste om, at de holder noget af hinandens liv i deres hænder? Og at de derfor skal tøjle både mund og hånd! Det er det vel ikke, men vi fejler gang på gang. Samira Nawa fra Det Radikale Venstres folketingsgruppe har selvfølgelig ret i, at vi skal ”den rådne seksuelle kultur” til livs, men når vi engang er lykkedes – om nogensinde – med at komme dén til livs, så står alt det andet tilbage.

Segner vi under byrden? Så må vi rejse os igen og kæmpe videre. Kristendommen forkynder, at vi alle er syndere og vil fejle konstant. Men vi er dog også bevidste mennesker.

Liva Weel sang i 1940 sangen: Man binder os på mund og hånd, og hun fortsatte med at deklamere: men man kan ikke binde ånd. Det var i skuespillet Dyveke af Kjeld Abell. I 1940 var det en fremmed besættelsesmagt, der bandt os på mund og hånd. Det bånd forsvandt i 1945. Vi blev frie. Men i dag går hånd og mund deres egne veje i frigjorthedens navn. Måtte vi kunne nå dertil, at vi indimellem selv kunne binde os på hånd og mund, dog ikke for at undgå at få en boomerang i hovedet ti år efter krænkelsen. Slet ikke! Men fordi der findes en etisk fordring! Problemet med den er, at den er tavs. Den angiver ikke, hvor mange centimeter hænder på fremmede lår må være fra følsomme områder; den angiver ikke, hvilke ord der er sårende. Vi er på Herrens mark dér. Men den angiver en forpligtelse til at gøre det gode. Hvad det så end er!

68 visninger

Unitarisk Kirkesamfund

Unitarisk Kirkesamfund.

Dag Hammerskjölds Allé 30

DK- 2100 København Ø

Telefon: 35 26 17 71

Mail: post [ @ ] unitarerne.dk

Kirken er åben for alle på de søndage, hvor der holdes andagt eller samtalecafé - se andagtslisten for dato og klokkeslet.

Alle er velkomne.

Kontoret holder åbent lejlighedsvis, kontakt os nemmest på: post@unitarerne.dk

Åbent for personlig henvendelse efter aftale.

  • facebook-square
  • Twitter Square

Kirken indsamler ingen cookies. Kirkens hjemmesidehost Wix indsamler cookies, du kan se hvilke på dette link: klik her  

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now